L’esport femení a Catalunya: de les pioneres del modernisme a l’actualitat

Bona tarda,

Una de les activitats celebrades durant la passada Fira Modernista de Terrassa, celebrada els dies 7, 8 i 9 de maig i dedicada a l’Esport, va ser una conferència virtual, organitzada pel servei d’Universitat de l’Ajuntament de Terrassa. Aquesta conferència es va titular: L’esport femení a Catalunya: de les pioneres del modernisme a l’actualitat.

Durant aproximadament una hora, es va parlar del paper històric de les dones en el fenomen esportiu a Catalunya, des de les seves primeres incursions a partir de 1870 fins als nostres dies.

Estableix sis etapes. Aquestes es corresponen amb les primeres incursions de la dona a l’esport durant l’etapa 1870-1920, l’auge esportiu durant la segona república, l’esport femení mediatitzat pel règim franquista, la democratització de l’esport per a tothom, la importància dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i, finalment, el llarg camí per equilibrar la balança esportiva.

Les primeres dones en accedir a l’esport pertanyien a famílies benestants i van lluitar davant els estereotips de l’època i les limitacions imposades pel seu gènere.

La conferència va ser realitzada per Dolors Ribalta,  doctora en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) per la Universitat Ramon Llull (2016), amb la tesi «Dones, esport i dictadura: la memòria oral d’esportistes catalanes durant la primera etapa del franquisme (1939-1961)». Llicenciada en CAFE (2004) i prèviament diplomada en Magisteri d’Educació Física per la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Lleida (1998).

Si voleu més informació, podeu consultar el següent enllaç des d'on també podeu accedir a la sessió enregistrada: https://www.terrassa.cat/conferencia-fira-modernista.